Yiyecek ve içecek işletmelerinde hizmet, konuğun
karşılanması ile başlar; hizmetin sunulması ile devam eder. Kaliteli bir hizmet sunumu, memnuniyet
için yeterli değildir. İlk izlenim müşterinin işletmeye bakış açısını
olumlu veya olumsuz etkileyebilir.
Konukların Karşılanması
Restorana gelen konuğu karşılama görevi salon
şefinin görevidir. Salon şefi olmadığı zamanlarlada karşılamayı yardımcısı yapar.
Konuk her an gelecekmiş gibi hazır
olunmalı ve kapı sürekli kontrol
altında tutulmalıdır.Herhangi bir restorana gelen konuğun bazı beklentileri
vardır ve bu beklentilerini bulacağı umudu ile rezervasyon yaptırmış veya
o restoranı seçmiştir. Karşılama sırasında konuğu hayal kırıklığına
uğratmamak gerekir. Konukların işletmeden birtakım beklentileri vardır.
Restoran kapısına yaklaşan konuğun beklentileri
şunlardır:
· Konuk fark edilmek ister
· Konuk beklendiğini hissetmek ister
· Konuk karşılanmak ister
· Konuk kendisi için bir şeyler yapıldığını
görmek ister
· Konuk güler yüz, saygı ve nezaket ister
Konuğu
karkşılayacak restoran şefi veya yardımcısı kapıyı sürekli kontrol
altında tutmalı, her an konuk
gelecekmiş gibi hareket etmelidir. Konuk kapıdan görününce şöyle hareket
edilmelidir:
· Kapı açılarak konuk içeriye davet
edilmelidir.
· Güler yüz ve nazik bir şekilde
selamlanmalıdır.
· Biliniyorsa konuğa ismiyle ve kendi ana
dilinde hitab edilmelidir.
· Konuğa hitab ederken “Beyefendi,
Hanımefendi, Efendim “Hoş geldiniz Soner
Bey, İyi akşamlar” gibi; ismi bilinmiyorsa “İyi günler
efendim, Hoş geldiniz.”“Buyurun efendim, iyi
akşamlar, hoş geldiniz” şeklinde ifadeler kullanılmalıdır.Bu tarz yaklaşımlar
konuk ile kolay iletişim kurulmasını sağlayacaktır. Grupların ve bireysel
gelen konukların karşılanmasında farklılıklar olmaktadır.
Grup Konukları Karşılama İlkeleri:
· Grup konuklar geldiğinde karşılama
grubunda restoran şefinin dışında işletme sahibi veya yetkilisi ile deneyimli personellerden temsilciler
de bulunmalıdır.
· Grup konuklara masa düzeni, menü ve oturma
düzeni hakkında kısa ve açıklayıcı
bilgiler verilmelidir.
· Vestiyere gelindiğinde karışıklığa meydan
vermemek için grup konukların palto, pardesü, çanta v b eşyaları mümkünse başka bir bölüme
alınmalıdır.
· Masalarına alınırken diğer müşterilerin
rahatsız edilmemsi için gereken planlama yapılmalı titizlik gösterilmelidir.
Rezervasyonlu Konukları Karşılama
Restorana gelen konuğu kapıda karşılayıp içeriye
alan şef, selamlaşmadan sonra konuğun rezervasyonlu olup olmadığını “Rezervasyonunuz var
mıydı, efendim” şeklinde sorarak öğrenir. Rezervasyonlu konuk ise
rezervasyon listesinden kontrol eder. Kontrolleri yapılmış ve konuk için
ayrılmış olan masaya alınmadan önce gardrop işlemleri için
vestiyere alınır. Bu esnada aperatifleri sorulur. (Daha sonra gösterilecek
davranışlar vestiyerlik işlemler bölümünde ifade edilmiştir.)
Rezervasyonsuz Konukları Karşılama
Rezervasyonsuz gelen konukları karşılama da
rezervasyonlu müşterileri karşılama şeklindedir. Vestiyerlik işlemlerden sonra konuklara şef
tarafından restorandaki boş masalardan gelen konuk sayısına uygun en güzel
masa önerilir veya konuğun isteğine bırakılır. Konukların, “Burası sizin
için uygun mu”, “Bu masayı nasıl buluyorsunuz” gibi ifadelerle memnuniyeti
öğrenilmeye çalışılmalıdır.Rezervasyonsuz gelen konukların salona geldikleri
anda boş masa yok ise, durum kendilerine bildirilerek, arzu ederlerse
barda aperatif ababilecekleri, masa hazırlandığı anda
kendilerinin masaya alınacakları söylenmelidir.
Bekleme süresi boyunca konuklara zaman zaman başka isteklerinin olup olmadığı sorulmalıdır.
Vestiyerlik İşlemleri
Vestiyer; konukların palto, pardesü ve çanta benzeri
eşyalarını önceden hazırlanmış olan numaralar ile numaralandırarak konuk işletmede kaldığı
sürece alıkoyan, müşterilere gelen çiçek ve benzeri eşyaların müşterilere
ulaştırılmasını sağlayan üniformalı personeldir.Vestiyer görevlileri;
kendilerine yetecek kadar yabancı dil bilmeli, ciddi, nazik ve
kibar olmalı, güvenilir ve düzenli bir kişi olmalıdır.
—Vestiyerde yapılacak işler:
· Vestiyere gelen konuk güler yüz ve hafif
tebessüm gösterilerek karşılanır.
· Konuğun var ise palto veya pardesüsü
yardım edilerek çıkartılır.
· Vestiyer görevlisi tarafından alınan eşya
numaralı askıya alınır.
· Aynı numaradan bir diğeri müşteriye
verilir.
· Aynı nezaketle “İyi günler efendim, iyi
akşamlar efendim.” Veya ismi biliniyor ise “İyi akşamlar Ahmet Bey, Ayşe Hanım, ” ifadeleri
ile
restorana alınır.
Konuklara Masa Tahsisinde Göz Önünde
Bulundurulacak Konular
Rezervasyonlu veya rezervasyonsuz gelen konuklar
için masa ayrılırken dikkat edilecek noktalar şunlardır:
· Rezerve edilen masalar postalara eşit
olarak dağıtılmalıdır.
· Restoranın en iyi yerinde birkaç masa boş
bırakılmalıdır.(Geri gönderilemeyecek müşteriler gelebilir. Örneğin; ünlü bir
sanatçı, devlet üst düzey temsilcileri, daimi müşterilerimiz gibi)
· Aynı saate gelecek müşteriler farklı
postalara verilmelidir.
· Gruplar için restoranın bir köşesi
ayrılmalı ve grup birkaç parçaya bölünmemelidir.
· Aynı milletten konuklar bir araya
yerleştirilmelidir.
· Gençler ve bekarlar yaşlılardan uzak
masalara yerleştirilmelidir.
· Nişanlı ve evli çiftler için sakin masalar
ayrılmalıdır.
· İş yemekleri için sakin masalar
ayrılmalıdır.
· İlk gelen konuklar için herkesin kolayca
görebileceği yerlerdeki masalar ayrılmalıdır
· Rezervasyonsuz gelen konuklar yarım saat
veya 45 dakika sonraki rezervasyonlar kontrol edilerek yerleştirilmelidirdir.
Posta: Restoranlarda 6 ile 8 masadan meydana gelen ve bir chef de
rang’ın, servisinden sorumlu
olduğu masalar grubudur.
Konuklar Masaya Oturtulurken Göz Önünde
Bulundurulacak Konular
Konuklar yemek öncesinde veya gruptan
gelemeyenler var ise barda aperatif almak isteyebilir. Konuklar önce bar veya bu iş için ayrılımış olan
bölüme davet edilmeli ve ihtiyaçları karşılanmalıdır. Aperatiflerini alan
veya direk restorana geçmek isteyen konuklara kendileri için ayrılmış olan
masalara geçerken restoran şefi refakat eder. Diğer müşterilerin bu esnada
rahatsız olmamaları için gereken özen gösterilir.
· Konukların masalarına oturtulma
aşamasında:
· Konuklar masalara alınırken “Sizin için bu
masayı ayırdım, nasıl buldunuz?”gibi ifadelerle görüş alınır.
· Bayanlar orkestra, pencere veya güzel
manzaralı tarafa bakacak şekilde oturtulur.
· Oturma sırasında önce bayanların, daha
sonrada bayların sandalyeleri çekilerek oturmalarına yardımcı olunur.
· Konukar arasında çocuk var ise
ebeveynlerinin yanlarına oturtulur.
Çocuk Konuklar İçin. Sandalyelerin üzerine minder vb konarak
sandalye boyları masalara göre
ayarlanır. Gerekiyorsa bebe sandalyesi masaya ilave edilebilir.
Nasıl Yapmalıyız
ALİYETİ
Öneriler
Konukları restoran girişinde karşılayınız.
· Konuk karşılama ilkelerine uyunuz.
· Konuğa güler yüz ve nezaket gösteriniz.
· Nazik ve kibar olunuz.
· Davranışlarınızda ölçülü olunuz.
· Görgü kurallarına uyunuz.
Vestiyer işlemlerini yapınız.
· Konuklara karşı kibar ve nazik olunuz.
· Konuklara yardımcı olunuz.
· Konuklara vestiyere kadar eşlik ediniz.
Masaya kadar konuğa eşlik ediniz.
· Konukların önünü kesmeyiniz.
· Masalara giderken gerekli özeni
gösteriniz.
· Nazik ve kibar olunuz.
· Konuklara güler yüz ve tebessüm
gösteriniz.
Konuğu masalara yerleştiriniz.
· Masayı kontrol ediniz.
· Rezervasyon masa kartını kontrol ediniz.
· Güler yüz ve nezaket gösteriniz.
· Konukları masalarına alırken planlı
hareket ediniz.
· Hızlı ve seri hareket ediniz.
· Diğer konukları rahatsız etmeyiniz.
Ekstra konuklar ve eksik konuklar için masadaki
kuveri düzenleyiniz.
· Rezervasyon listesini kontrol ediniz.
· Kuver araç ve gereçlerini servantta hazır
bulundurunuz.
…Vestiyere
buyurun lütfen…Beni takib edermisiniz lütfen…
….Hoş geldiniz Erol Bey
Efendim… bu masayı sizin için ayırdım nasıl
buldunuz
Konuğa memnuniyetini sorunuz.
· Konuklara güler yüz ve anlaşılır bir ses
tonu ile hitap ediniz.
· Konuklarla konuşurken aranızda belli bir
mesafe bırakınız.
· İlgili olduğunuzu
belli ediniz.
Misafir Karşılama
İyi servis
yapabilmenin ilk kuralı doğru eğitim almış olmaktır. Ancak unutmayın ki
kişiliğiniz, samimiyetiniz ya da güler yüzlülüğünüz bazı durumlarda aldığınız eğitimin
önüne geçebilir.
Misafir ilişkileri yönetimi belli
bir departmanın sorumluluğunda değildir. Müşteri ile iletişim içinde olan herkes
davranışlarına dikkat etmeli, müşterinizin beklentisini en üst seviyeye
çıkarmak için elinden geleni yapmalıdır.
İşletmenizde hostes/halkla
ilişkiler görevlisinin bulunması ilk izlenim açısından önemlidir. İçeri girer
girmez sıcak bir karşılama ile misafirin nereye oturması gerektiğini gösteren
bir personel sayesinde kişi kendini daha iyi hisseder. Bu memnuniyet yemek süresince
devam edebileceği gibi, yemekten sonra da misafirinizin aklında kalabilir.
Ben personele hep şöyle
derim: kapıdan içeri giren müşteri, evinize gelen dostunuz, akrabanız
gibidir. Nasıl ki kapınızı çalan dostunuza “hoş geldin, nasılsın” deyip;
montunu, ceketini çıkarmasına yardım ederek onu salona
yönlendiriyorsanız, restoranınıza gelen müşterinizi de aynı şekilde
karşılamalısınız. Müşteriniz de dostunuz gibi restoranın ortasında oturacak yer
arar, utanır, sıkılır ve ortam giderek yabancılaşmaya başlar.
Şimdi karşılama ve misafir
oturma düzenin nasıl olması gerektiğinden bahsedelim:
- Misafir karşılama bir
kişinin değil, tüm çalışanların görevidir.
- Misafirinizle iletişime
geçerken yüzünüzdeki gülümseme doğal olmalıdır. İşletmenin
yoğun olması, psikolojik ya da fizyolojik rahatsızlıklar sebebiyle bunu
başaramıyorsanız hemen yöneticinizle durumu paylaşmalı, gerekiyorsa izin
almalısınız.
- Misafire günaydın/
iyi günler/ iyi akşamlar/ hoş geldiniz dedikten sonra kaç kişi
olacağı sorulmalı, rezervasyonla çalışan bir işletmeyseniz misafirinizin
adı öğrenilmelidir.
- Kapınıza gelen
misafiri en geç 15sn içinde karşılamalı herhangi bir
ihtiyacı varsa (eşya, palto, şemsiye, bebek arabası) hemen yardımcı
olunmalıdır.
- Rezervasyon ile
çalışmayan bir işletmeyseniz ve yoğunluktan dolayı misafiriniz kapıda
bekliyorsa, hemen açıklama yapmalı ve ne zaman masa ayarlanabileceği
hakkında gerçekçi bir saat söylemelisiniz.
- Misafiri karşılayan
personel, bir adım önünde durmalıdır.
- Beklemek zorunda kalan
misafirlere varsa bekleme alanına ya da bar /stant gibi yemek öncesi
siparişini verebileceği bir yere yönlendirme yaparak mönünüzü
sunabilirsiniz.
- Misafirler masaya
yönlendirilirken, masanın sabit, temiz ve servise hazır halde
olduğundan emin olmalı; misafirinizin sizi takip edebileceği uygun bir
hızda yürümelisiniz.
- Misafiriniz masaya
geçerken sandalyeleri çekilerek yerleşmelerine yardımcı olmalısınız.
- Bebekli misafirler için
bebek sandalyesi önerilmeli, ancak bu sandalyenin hijyenine dikkat
etmelisiniz.
- Tüm karşılama sürecinde
beden dilinizi iyi kullanmalı ve pozitif olmalısınız.
- Karşılama ve masaya
yerleşimden sonra misafire mönü verilmeli, masaya bırakılmamalıdır. Masada
kadın ve erkek oturuyorsa mönüyü ilk kadına uzatmalı sonra erkeğe
vermelisiniz. Masadakilerin hepsi aynı yaş grubundan kadın ya da aynı yaş
grubundan erkek ise saat yönünde ve kişilerin solundan ( Fransız servisi)
mönüyü uzatmalısınız. Eğer masada yaş farkı varsa en büyük olan kişiden
başlamalısınız.
- Mönülerin temiz,
yıpranmamış olduğundan emin olmalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder