GÖREV ÜNVANI:
|
GARSON
|
ÜSTLERİ:
|
SALON ŞEFİ, İŞLETME MÜDÜRÜ
|
ASTLARI:
|
KOMİ
|
VEKALET
DURUMU:
|
|
1. GÖREV TARİFİ:
Salondaki servisin başlamasından bitimine
kadar olan aşamalarda düzenin ayarlanmasını sağlar.
2. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLAR
Servis masalarının düzenini sağlar.
Müşterileri en iyi şekilde ağırlar.
Müşteriye servisi sunar.
Servisteki eksikleri tespit eder ve
sonuçlandırır.
Akşam kapanışta servislerin toplanmasını
sağlar.
3. BU POZİSYONDA ÇALIŞANLARDA BULUNMASI
GEREKEN ÖZELLİKLER
3.1 EĞİTİM DÜZEYİ
Asgari lise mezunu olmalı
Asgari bir yabancı dil bilmeli
3.2 MESLEKİ TECRÜBE
Konusunda en az 2 yıl iş tecrübesi olmalı
3.3 ÖZELLİKLER
Ekip çalışması ruhuna sahip olmalı
Müşteri odaklı olmalı
Kendisini, işini ve şirketini sevmeli
Yaptığı işi bir yaşam tarzı olarak benimsemeli
Yaş ortalaması 25-35 olmalı
Bilgisayar ve ilgili programları bilmeli
3.4 PREZENTASYON
Diksiyonu düzgün olmalı
Kılık kıyafetine özen göstermeli
Aktif ve güler yüzlü olmalı
4. BEKLENTİLER
Değerli çalışanımız;
Bir restoranda iyi yemek kadar iyi bir
servis de önemlidir. Ve siz bu servisi yöneten kişisiniz. Sizin göreviniz;
işletme politika ve kuralları doğrultusunda sorumlu olduğunuz servis alanında
koordinasyonu sağlama, bölüm içi aktiviteleri işletme standartlarına uygun
yürütme konularında Müdür’ e yardımcı olma, konuk memnuniyetini en yüksek
seviyeye çıkarma ve korumadır.
Bu görevleri yerine getirirken sizden
istediklerimiz aşağıdaki gibidir;
4.1.
MESAİ SAATLERİ İÇİNDE SİZDEN BEKLEDİKLERİMİZ…
·
Eğitimlere katılmanız ve öğrenilenleri
uygulamanız gerekmektedir. Eğitiminiz restoranımız olduğu kadar sizin içinde
önemlidir.
·
Mesainize zamanında gelmelisiniz.
·
Giyiminize her zaman dikkat etmeniz
gerekmektedir. Astlarınıza örnek olabilmek, onları denetleyebilmek için, sizin
her zaman örnek gösterilebilecek konumda olmanız gerektiğini unutmayınız.
·
Kişisel bakımınız daima üst seviyede olmalıdır.
Genelgelerimizde belirtildiği gibi saç tıraşınızı olmalı, sakal tıraşınızı her
gün muhakkak yapmalısınız…
4.2.
SERVİS ÖNCESİ SİZDEN BEKLEDİKLERİMİZ…
·
Yapılan çalışmaların kalitesini denetlememiz
gerekmektedir. Yapılan çalışmalardan emin olmanız servis esnasında, servisin
sorunsuz olabilmesi, çıkan her hangi bir sorunda olaylara hakim olabilmeniz ve
müdahale sürenizin kısalması açısından önemlidir.
·
Astlarınızı denetlemeniz istenmektedir. (
kıyafetleri, mesai saatlerini, işi yapış şekillerini… vs.) sorumlu olduğunuz
kişinin her hareketinden de sorumlu olduğunuzu sakın unutmayınız.
·
Restoranda kullanılan malzemelerin şirket
menfaatleri doğrultusunda kullanmalısınız. ( malzeme kullanımında fireleri en
aza indirmelisiniz.)
·
Bölüme ait malzemelerin her zaman servise hazır
bulunmasını sağlamalısınız.
·
Servant ve servis arabalarının düzenini
denetlemeli ve hazırlatmalısınız.
·
Ziyafetin çeşidine ve işletmenin isteklerine
göre salonu hazırlamalı veya hazırlatmalısınız.
4.3.
SERVİS ESNASINDA SİZDEN BEKLEDİKLERİMİZ…
·
Müşterilerimizi salon başında karşılamanız,
masaya kadar eşlik etmeniz gerekmektedir.
·
Her gelen müşteriye ‘’ iyi günler, akşamlar
efendim’’ ‘’ hoş geldiniz efendim’’ demelisiniz.
·
Mönüyü sunup, sipariş alıp, satış artırıcı
tavsiyelerde bulunmalısınız. aldığınız siparişi müşteriye teyit ettirmelisiniz.
·
Servis sırasında yapılan işlemleri
denetlemelisiniz.
·
Servisin aksamadan yürümesini sağlamalısınız.
·
Müşteriye sunacağınız ürünlerin son
kontrollerini yapmalısınız. Standartlara uymayan hiçbir ürünü müşteriye
sunmamalı, düzeltilmesini sağlamalısınız.
·
Yemekleri ısı derecesi ve kalitelerini
kaybetmeden servis yapmalısınız.
·
Amiriniz ve mutfak şefiniz ile iletişimde
olmalısınız.
·
Servisin yemek sıralamasına göre yapılmasını ve
boşların toplanmasını denetlemelisiniz.
·
Müşterinin istek ve şikayetlerini; sözlerini
kesmeden dinlemeli, her koşulda işletmenin kalitesine göre davranmalısınız.(
kibarlığınızı daima muhafaza etmelisiniz.)
·
Bayan müşterilerimize hitap şekline çok dikkat
etmelisiniz. Hanımefendi kelimesinden başka hiçbir hitap şekli kabul
edilmemektedir.(yenge, bayan, abla, bacı gibi)
·
Müşterilerimize güler yüzlü ( ama asla laubali
değil ) davranmalısınız. Efendim ve siz kelimelerini kullanmalısınız.
·
Müşterilerden hesap alınması işlemlerini
yürütmelisiniz. Ödeme alınmasını dikkatli bir şekilde yürütmelisiniz.
·
Konukların şikayetlerini oldukça kısa sürede
gidermeye çalışmalı, çözemediğiniz durumlarda amirinize bildirmelisiniz. (
müşteri para üzerine itiraz ettiğinde, yemekle ilgili problemlerde, servisle
ilgili problemlerde, müşteri rahatsızlandığında… gibi )
4.4.
SERVİS SONRASI SİZDEN BEKLEDİKLERİMİZ…
·
Arıza ve hasarları belirlemeli, üstlerinize
bildirmelisiniz.
·
Olağan üstü durumlarda zaman kaybetmeden
amirinize haber vermelisiniz.
·
Servis sonrası ( gün sonu ) yapılan işlemleri
denetlemelisiniz.
·
Salonları temizlemeli,
·
Araç gereç ve donanımları temizlemelisiniz.
HAZIRLAYAN
İNSAN
KAYNAKLARI
|
ONAY
İŞLETME
MÜDÜRÜ
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder