Yiyecek İçecek Bölümü
SERVİSİN
ANLAMI,KAPSAMI VE ÖNEMİ
A) Servisin
anlamı.
Servis
kelimesi hizmet,yardım,iş,porsiyon gibi anlamlara gelmekte dir. Her hizmet Ya
da yardım servis olarak algılanmamalıdır.
Herhangi bir
yardım yada işin servis sayılabilmesi için o işin işi bilen kimseler
tarafından,belli zamanlarda,bir sistem dahilinde ve devamlı olarak yapılması
gerekmektedir.
Misafirlerin
bir restaurantta duyacakları ihtiyaçlar sadece yiyecek ve içecek değildir.Onlar
bir taraftan açlık ve susuzluklarını giderirken,diğer taraftan biraz
dinlenmek,günün stresinden uzaklaşmak,diğer insanlarla çeşitli ilişkilerde
bulunmak ve eğlenmekte isterler. O halde restauranta gelen misafirleri
kapıda karşıladıktan sonra,onları masalarına yerleştirirken,arzularını öğrenip
karşılarken,bir taraftan da diğer ihtiyaçlarını karşılamak gerekir.Misafirler
yemek ve içecek ihtiyaçları dışındaki bir çok ihtiyaçlarını görevli personele
bildirmezler.Onlar görevli servis personeli tarafından gözlenerek ,hissedilerek
misafirler devamlı izlenerek öğrenilmeli ve giderilmelidir.
Restaurantta
sağlanan rahat fiziki ortam,sıcak samimi ve içten ortam,disiplinli,doğru ve
hızlı bir hizmetle tamamlanınca misafirler günlük problemlerini unutup huzur
içinde yemeklerini yiyip içkilerini içerler ve eğlenirler.
Yemek ve
içki servisi,misafirlerin istedikleri yiyecek ve içecekleri belirli kurallar
dahilinde sunmak onları psikolojik yönden rahatlatarak dinlendirmek ve
işletmeye de mümkün olan en yüksek geliri sağlamak mesleği ve sanatıdır.
Yiyecek
ve İçecek Servisinin Amaçları
a)Misafirlerin
yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını belirli kurallar dahilinde yerine
getirmek.
b)Sıcak ve
samimi bir ortam yaratarak onları ,psikolojik ve sosyolojik yönden tatmin
ederek rahatlatmak.
c)Profesyonelce
çalışarak işletmeye ve dolayısıyla personele mümkün olan en yüksek geliri
sağlamak.
YİYECEK VE
İÇECEK SERVİSİNİN KAPSAMI
İlk bakışta
yiyecek ve içecek servisinin pek geniş kapsamlı bir iş olmadığı sanılır.
Oysa sanıldığından çok daha kapsamlı ve dolaylı bir iştir. Yiyecek ve içecek
servisini gerektiği gibi yapabilmek için gerekli teorik ve pratik
eğitimi,becerilerin kazanılmasını,kazanılmış olan becerilerin yerinde ve
zamanında uygulanması gerektiğini düşünürsek,servis işinin aşağıdaki konuları
kapsamı içine aldığını görürüz.
a)Servis
yerlerinin çalışma sistemi ve zamanlarının öğrenilmesi.
b)Bu
yerlerin ve buralardaki taban,duvar ,cam,masa,sandalye gibi serviste dolaylı
olarak ihtiyaç duyulan madde ve malzemelerin özelliklerinin,bakım ve
temizliğinin öğrenilmesi.
c)Örtü,peçete,bardak,porselen
ve metal takımları ile bunların temizliği,kullanılma yer,zaman ve şeklinin
öğrenilmesi.
d)Yemeklerin
yapılışında kullanılan maddeler,yapılış şekilleri,hangi guruba girdikleri,ne
zaman ve nasıl servis edildikleri.
e)İçkilerin
yapılışlarında kullanılan maddeler,yapılış şekilleri,içerdikleri alkol,şeker
vb.maddelerin miktarı,servis sıcaklıkları servis şekilleri ve zamanları.
f)Yemeklerle
servis edilen sosların ara maddeleri ve basitçede olsa yapılışları ve hangi
yiyeceklerle servis edildikleri.
g)Misafirlerin
yemek ve içki konusundaki zevklerinin öğrenilerek siparişlerin düzgün alınması.
h)Takım ruhu
ile çalışma
ı)Protokol
ve görgü kurallarını öğrenmek ve etkisiz uygulanması.
j)Mönü
hakkında bilgi edinmek ve istenildiğinde misafirlere sipariş vermede yardımcı
olabilme.
k)Gerek
kişisel gerekse işletmeye ait malzemeleri dikkatli kullanmak ve korumak.
YİYECEK VE
İÇECEK SERVİSİNİN ÖNEMİ
İnsan
hayatının üç önemli temeli vardır. Ve hayat bu temeller üzerine kurulur.
Bunlardan herhangi birinin noksanlığı hayatı sona erdirir. Bunlar hava,
beslenme ve korunmadır. Hayat için bu kadar önemli olan bir konuda insanların
titiz davranması hem son derece doğal hemde gereklidir. Nitekim çevremize şöyle
bir baktığımızda,yaşam için gerekli olan yiyecek ve içeceklerin
seçilmesi,hazırlanması ve kendilerine sunulması konusuna son derece önem
verdiklerini görürüz.
Sıcak,samimi,temiz
bir ortamda misafirlerine düzenli bir servisle sağlıklı besinler sunan
işletmelerin rağbet görmesi:pis,güvensiz,sistemsiz ve sağlıksız ortamlarda
servis yapılan yerlerin zarar etmesi ve hatta kapanması,insanların yiyecek ve
içecek servisine verdikleri önemin çok açık örneğidir.
Yiyecek ve
içecek servisi misafirler yönünden önemlidir. İnsanların hayat standardı
yükseldikçe görgü ve bilgileri artmakta ve buna paralel olarak ta
yaşantıları değişmektedir. Artık yiyip içmek sadece hayatı devam ettirmek
için gerekli gıdaları almak şeklinde düşünülmemeli dir. Yemek ve içki
insanların aile hayatının,iş hayatının ve diğer sosyal hayatlarının ayrılmaz
bir parçası haline gelmiştir. Günümüz insanları hayatlarının en önemli,en
aktif,en güzel anlarını yemek sofralarında yaşamaktadırlar. Çalışanlar masada
işleriyle ilgili konuşmalar,tartışmalar,fikir ve görüş alış verişi,yaparlar. İş
adamları günün ve geleceğin bir çok önemli konuşmasını yemek masasında
yapar ve kararları yemek masasında alır.
Günümüze ve
geleceğimize yön veren kararların konuşulup tartışıldığı ,en önemli kararların
alındığı yemek sofralarında verilecek hizmet, masada oturan misafirler için
şüphesiz son derece önemlidir. Rahat bir atmosfer içinde ortama ve
atmosfere uygun olarak hazırlanmış bir yemek masası,yemek süresince verilecek
kusursuz bir servis misafirleri rahatlatır. Birbirleriyle daha uyumlu ılımlı ve
anlayışlı havaya girmelerine neden olur.
Kötü bir
düzenleme,mesela karşılama ve masaya yerleştirmede yapılacak protokol hataları,
kişiler ve ülkeler açısından çok önemli konuların konuşulacağı toplantıyı
başlamadan bitirebilir.
Yiyecek ve
içecek servisi,sosyal olduğu kadar Ekonomik bir iştir. Misafirler alacağı
servis karşılığında verecekleri parayı düşünürler. Bütün ekonomik ve ticari
ilişkilerde olduğu gibi yiyecek ve içecek servisinde de ücret,hizmet
dengesinin,iyi kurulması gerekir. Ödediği ücret karşılığında beklediği servis
hizmetini bulamayan misafir o işletmeye tekrar gitmez. Yiyecek ve içecek
hizmeti veren bir işletmeye verilebilecek en büyük ceza budur.
BAR ANLAMI
VE ÇEŞİTLERİ
A-BAR ANLAMI
Bar her
çeşit alkollü ve alkolsüz içkilerin ve bunların karıştırılmasıyla hazırlanan
kokteyllerin satıldığı yerlerdir.Bu tanımlama profesyonel bir bar için
geçerlidir.Profesyonel çalışmada amaç para kazanmak olduğu için,hazırlanan
içeceklerin satılması önemlidir.Oysa bir genel anlamda içeceklerin hazırlanıp
servis edildiği yerdir.Profesyonel anlamda bar sadece bir köşeyi değil komple
bir işletmeyi de temsil eder.Böyle bir işletmenin değişik bölümleri
vardır.Dışarıdan bakıldığında içeceklerin hazırlandığı bir çalışma bölümü ile
misafirlerin oturduğu ,içeceklerini içtikleri bölüm görülür.Misafirler ya
amerikan bar denilen bir banko önünde,taburelerde oturur yada işletmenin
koltuklar ve sandalyelerle tefriş edilmiş salon kısmında otururlar.Profesyonel
bar işletmelerinde bu iki bölüm dışında depolar personel bölümleri,WC ler
gardrop otopark vb. bölümler bulunur.
Otel
işletmelerinde ise,işletmenin büyüklüğüne gör değişik sayıda ve karakterlerde
barlar bulunur.Ortak kullanımlar haricinde koltuk altı
depoları,bulaşıkhane,ofis vb. yerler bulunur.
Barlarda
sadece hazırlanan içecekler satılmaz.Bunun yanında hazırlanan yiyeceklerde satılabilir.Bazılarında
özel müzik ,kabare ve şovlarda düzenlenebilir.
Bar kelimesi
Fransızca bir kelime olan (barrieere) den bariyer gelmektedir.Sözlük anlamı
engel demektir.Bu da amerikan barı anlatmaktadır.Çünkü orada barmen ve
içeceklerin bulundu bölümle misafirler arasında bir bariyer (engel)
vardır.Bankonun önü ve,üzeri,ve banko tarafındaki salon misafirlere
ayrılmıştır.
Barlar
Amerika dan Fransa ve İngiltere ye geçmiştir.İkinci dünya harbi ve sonrasında
Amerikalıların Avrupa ülkelerine daha sık gelmeleri ile barlar bu ülkelere
,oradan da bütün dünya ülkelerine yayılmıştır.
B-BAR
ÇEŞİTLERİ
1-Amerikan
bar:Amerika dan bütün dünya ülkelerine yayılan klasik bir bardır.Amerikan bar
önünde oturan misafirlere,bariyerin arkasındaki barmen tarafından içki
hazırlanarak servis edilen bardır.Misafirler bar bankosunun önünde,kendi ekseni
etrafından 360 derece dönen tabure veya bar sandalyelerinde oturur.Bir taraftan
barmen tarafından hazırlanan ve servis edilen içeceklerini içerler ,diğer
taraftanda barmen ile yada yanındaki misafirlerle sohpet ederler.
Amerikan
barların en büyük özelliği,burada satılan içeceklerdir.Amerikan barlarda daha
çok amerikan içecekleri(viskiler)ve kokteyller servis edilir.Kokteyl ve
viskilerden başka ispirtolu içkiler
(kanyaklar,cinler,votkalar,Rumlar),likörler,biralar,alkolsüz içeceklerde servis
edilir.İçeceklerle birlikte cips,çerez,kuruyemiş vb.de servis edilir.
2-Snack Bar
Bir taraftan
amerikan barda olduğu gibi misafirlerin içecek siparişlerini karşılanırken
diğer taraftan bunların yanında misafirlerin snack türü aperatif yiyecek
ihtiyaçlarının giderildiği barlardır.Snack bar için Amerikan barla Restaurantın
birleşmesinden oluşan bardır diyebiliriz.Snack barda tezgahlar daha uzun ve
aynı zamanda salonda daha geniştir.Snack barda öğlen ve akşam saatlerinde
hazırlanması ve servisi kolay yiyecekler sunulur.
Amerikan
barda bulunan içecekler snack bardada bulunur.Bunlara ilaveten
çay,kahve,dondurma ve sütlü içeceklerde bulunur.Snack barı restaurantlardan
ayıran en büyük özellik ise menüdeki yiyecek ve içeceklerin servis
şeklidir.İçecekler genelde bardakla servis edilir.Tüm şişe içecekler şişesiyle
servis edilir.Snack barda masalardaki mise en place de farklıdır.Masada
kültaplası, menaj takımı, ketçap,mayonez,şeker vb.bulunur.
3- Restauran
Bar.
Büyük otel
işletmelerinde veya büyük restaurantlarda bulunması zorunlu olan restoran
içecek servisini kolaylaştırmak,gerektiğinde misafirlerin aperatif içeceklerini
almalarını kolaylaştırmak için restoran içinde yada bağlı bir bölümde
bulunur.Restoran bar genelde restoranın giriş yerinde yada restoran girişiyle
aynı antre üzerinde uygun bir yerde bulunur.Restoran barda bir amerikan
bardır.Burada barmen,restorana yemek için gelen misafirlerin içeceklerini
hazırlar veya şişe halinde hazır hale getirerek servis görevlilerine
verir.Böylece servis görevlileri salondan dışarı çıkmadan içecekleri alıp
misafirlere servis etme imkanına kavuşmuş olur.
Rezervasyon
saatinden önce gelmiş yada salonda boş masa bulamamış misafirler bir süre
bekletilmek için bu bara alınırlar.Misafirlerde burada oturup aperatiflerini
alırlar.Hem misafirler iştah yönünden yemeğe hazırlanmış olurlar,hem sıkılmadan
vakit geçirmiş olurlar hem de işletmenin extra satışı artırılmış olur.
Restauran
barın bir özelliği de misafirlerin gözüne hitap etmesidir.Restoran barda
pencere önünde görülen manzara,duvarlardaki taplolar vb.gibi bir ilgi noktası
teşkil eder.Misafirler barın yapısını ve dekorunu,içecek şişelerini,ve barmenin
çalışmalarını zevkle seyrederler.
Restoran bar
menüsünde aperatifler ve aperatif kokteyller Amerikan bara göre daha
ağırlıklıdır.Çünkü misafirler yemekten önce aperatif içecekleri tercih ederler.Onların
bu ihtiyaçlarını karşılamak için bol seçenek sunmak zorundayız.
Restoran
barda dijestif içecekler ve bunların yanında sıcak içeceklerde bulundurmak
zorundayız.Misfirler yemekten sonra hazmi kolaylaştırmak için
kanyaklar,likörler,ve bunların yanında da kahve alırlar.
Restoran
barda bulunan şarap çeşitleri Amerikan bara göre daha fazladır.Bunların servis
şeklide daha farklıdır.Amerikan barda genelde bardakla şarap servisi
yapılmasına rağmen restoran barda şişeylede servis yapılır.
4- Lobby Bar
Tipik bir
otel barı olan looby bar,otelin lobi denilen büyük dinlenme ve bekleme
salonunun uygun bir köşesinde bulunur.Lobby barların kendilerine mahsus,otelin
kapasitesi ile uygun büyüklükte bir salonları olabileceği gibi:doğrudan doğruya
lobiye hitap eden amerikan şeklinde de olabilir.
Lobi bar
için otelin girişiyle ilişkili olmayan,giriş kapısındaki ve resepsiyondaki
hareketlerden direk etkilenmeyen bir yerde seçilir.Burada misafirler huzur
içinde dinlenirken içeceklerini alabilirler.
Lobi barın
menüsü otel işletmesinin yiyecek ve içecek ünitelerinin otel içindeki
dağılışına göre farklılıklar gösterir.Çalışma saatleride yine bu dağılışa göre
düzenlenir.Lobisinde ayrıca bir pastane,Coffe shop gibi salonu olan büyük
otellerde lobi bar bir Amerikan bar görünümündedir.ve menüsüde Amerikan bar
menüsüyle aynıdır.
5-Servis Bar
Otellerde
balo salonları, konferans salonları,oda servisi gibi bölümlere ve gerektiğinde
otellerdeki diğer barlara servis yapmak için kurulmuş olan tipik bir otel
barıdır.
Balo ve
konferans salonlarının içinde ayrıca birde bar bulunmayacağı için,buralarla
bağlantılı bir yerde, mesela bu salonların garson ofislerinin bulunduğu koridor
üzerinde uygun bir bölüm servis bar olarak düzenlenir.Salonlardaki aktiviteler
sırasında buralardaki misafirlerin içecekleri servis bardan karşılanır.
Servis bar
oteldeki bütün barlardan ayrı bir özellik taşır.Buda servis barın misafierlere
direk temasta olmamasıdır.Diğer bütün barlarda barmenler misafirlerle direk
temas halinde olmasıdır.
Servis barın
diğer özelliği diğer barlar için yedek depo olarak çalışmasıdır.
Servis bar
için herhangi bir menü düzenlenmez.
6- Dans Bar:
Değişik
barların özelliklerini bünyesinde taşıyan,daha çok snack bar ile gece kulubünün
birleşmesinden doğmuş,canlı ve banttan müzik yayını yapılan ve dans edilerek
eğlenilen barlardır.
Dans barın
işleyişinde gece kulübünün ve diskoteğin müziği ile snack barın yemekleri
alınarak birleştirilmiştir.Amaca uygun büyüklükte bir salon ve salonla orantılı
büyüklükte de bir dans pisti vardır.Hitap edilen misafirlerin özelliklerine
göre ya büyükçe bir bar ve burada mutfak teşkilatı birlikte bulunur.veya
Amerikan bar ile mutfak ayrı bölümlerde düzenlenir.
Yemekten
sonra dans edip eğlenmek isteyenlerle,hafif bir şeyler yiyip eğlenmek isteyen
gençlere hitap eden barlardır.
Dans
barlarda menü çok değişik karakterler gösterir.Bazılarında amerikan bar
içkileri ile snack bar yiyecekleri bulunur.Bazılarında ise gece kuluplerinde
olduğu gibi restoran menüsüne dönük menüler uygulanır.Grup halinde gelen
misafirlere fiks menüde uygulanır.Bu haliyle dans barlar basit menülü restoran
görünümündedir.
7- Süt Bar
Ülkemizde
pek rastlanmayan bir bar şeklidir.Süt barlar süt ve sütlü içecekler,dondurma
çeşitleri ve sandvıçlerin satıldığı yerlerdir.Avrupa ve Amerika ülkelerinde
genelde üniversite civarlarında bulunur ve öğrencilere hitap ederler.
8-Cafe Bar:
Yeni yeni
yayılan bir işletme şeklidir.Kahvehane,pastane ve bar işlevlerinin bir mekanda
yerine getirildiği işletmelerdir.
RESTAURANT ÇEŞİTLERİ
Restaurant
çeşitleri verdikleri hizmet çeşitleri karakteristik özellikleri ve mutfakların
çeşitlerine uygun olarak şöyle sınıflandırılabilir.Aşağıda bu restaurantlara su
bazı örnekleri verebiliriz.
ÇİN
RESTAURANT:
Ağırlı Çin
mutfağı,Çin usulü servis ve dekorun hakim olduğu restauranttır.Müzikte buna
uyumludur.
İTALYAN
RESTAURANT:
İtalyan
mutfağının hakim olduğu restaurant çeşididir.
FRANSIZ
RESTAURANT:
Ağırlıklı
Fransız mutfağı,şarapları ve sosları ile özel yemeklerin sunulduğu restaurantlardır.
RUS
RESTAURANT:
Rus mutfağı
votka ve Rus müziğinde yer aldığı restaurantlardır.
STEAK HOUSE/
GRILL RESTAURANT:
Ağırlıklı
olarak ızgaralar ve et yemeklerinin (sossuz ve ızgara olarak
hazırlanmış)sunulduğu restaurantlardır.
BALIK VE
DENİZ MAHSÜLLERİ RESTAURANT:
Adında
anlaşılacağı gibi çeşitli balıklar ve deniz ürünlerinin her türlüsünün(çeşit ve
pişirme yöntemleri)sunulduğu restaurantlardır.
A LA CARTE
RESTAURANT:
Misafirlerin
yiyeceklerini menüden seçerek ısmarladığı restaurantlardır.
FAST FOOD
RESTAURANT:
Genellikle
döner ,hamburger ,pizza gibi ala minut yemek sunulan restaurantlardır.
GURUP
RESTAURANT:
Genellikle
otellerde açık büfe hizmet veren misafirlerin kahvaltı ve akşam yemeklerini
yedikleri restaurantlardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder