Yiyecek İçecek Görev Tanımları
SERVİS PERSONELİNDE ARANAN NİTELİKLER
- Düzgün ve sağlıklı bir fiziki yapı.
- Kişisel temizlik ve itinalı giyim.
- Mesleki sevgisi , bilgisi ve iş disiplini.
- Dürüstlük.
- Lisan bilgisi.
- Nezaket ve görgü kurallarına uyumu.
SERVİS PERSONELİNİN ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKENLER
- İyi yazan iki kalem.
- Tirbişon.
- Blok-not.
- Kibrit.
- Beyaz mendil.
- Tarak
SERVİS PERSONELİNİN HİERARŞİK DÜZENİ
MAITR-E
d’HOTEL :(SERVİS MÜDÜRÜ)
Tesisteki
tüm yiyecek ve içecek ünitelerinden sorumlu mesleki bilgi ve beceriye sahip
(konusunda uzmanlaşmış) iki yabancı dili iyi bilen yönetici vasıflarına sahip
servis şefidir. (Yöneticisi)
HEAD WAİTER: (ŞEF GARSON)
Genellikle
bir restaurant ya da servis ünitesinden sorumlu maıtr-e d’hotel’ in yardımcısı
pozisyonunda iki yabancı dil bilmesi tercih edilen servis şefidir.
CAPTAIN:(KAPTAN)
Restaurantta
bir istasyondan sorumlu olup head waiter’ ın yardımcısı pozisyonunda ki servis
şefidir. Bir lisanı iyi bilmesi ve ikinci lisana vakıf olması gerekir.
CHIEF DE RANG:(WAITER-1.SINIF GARSON)
İşini iyi
bilen tecrübeli servis personeli olup bir yabancı dili iyi konuşmalıdır.
DEMI CHIEF:(AST:WAITER-2.SINIF GARSON)
Komilikten
yeni terfi etmiş servis personeli olup tecrübesi az ve servis için gerekli
olacak kadar lisanı olmalı.
COMI:(KOMİ)
Garsonun
yardımcısı olarak çalışan azda olsa lisanı olan yardımcı servis personelidir.
APRENTI:(STAJYER
KOMİ)
Staj gören
acemi komidir.
DEBERASÖR:
Genellikle
servise sokulmayan (deberasaj) boşların toplanmasından sorumlu acemi
komidir.
ÖZEL GÖREVİ OLAN SERVİS PERSONELİ
SOMALİER:(WİNE
BUTTLER-WİNE STEWART-ŞARAP GARSONU)
Şarapları
iyi tanıyan ve şarap servisi iyi bilen , bir yabancı dili iyi bilen , ikinci
yabancı dili konuşması tercih edilen satış kabiliyeti olan servis personelidir.
Yemek içki uyumunu iyi bilen kaptan adayı personeldir.
TRANCHEAUR:(TRANŞÖR)
Hayvanların
anatomik yapısını iyi bilen (Dana ,kuzu ,piliç ,balık vb.)etlerin tranşı (dilimenmesi)
ve balıkların filetosunun çıkarılması (kılçıklarından ayıklanması) işlerini
misafirin önünde yapan işinin ehli ve en az iki lisanı konuşabilen tecrübeli
servis personelidir.
ORDER
TAKER:(ROOM SERVİCE’DE TELEFONLA SİPARİŞ ALAN SERVİS PERSONELİ)
Yiyecek ve
içecek menüsünü iyi bilen , yemek içki uyumunu iyi bilen iki lisanı olması
gereken kaptan pozisyonundaki satış kabiliyeti yüksek servis personelidir.
COFEE
GIRL:(KAHVECİ GÜZELİ)
Türk
kahvesini iyi pişirebilen ve servisi yapabilen hatta biraz kahve falını da
bilen asgari bir yabancı dili konuşan bayan servis elemanı olup, kahve pişirme
ve servisinden sorumludur.
HOSTES:
Son
zamanlarda ;restaurantda misafirleri restaurant kapısında
karşılayarak masasını gösteren menü sunan (reception –teşrifat yapan) en
az bir dil konuşabilen bayan servis elemanıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder