SERVİS PERSONELİ HİJYEN
STANDARTLARI
AMAÇ: ÇALIŞAN
SERVİS ELEMANLARININ MİSAFIRE TEMİZ VE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE HİZMET ETMESİNİN
SAĞLANMASI
KAPSAM: SERVİS ELEMANLARI İLE İLGİLİ BELLİ BAŞLI SERVİS
PERSONEL HİJYEN KURALLARI
-İŞLEM DETAYLARI-
Sağlığın
korunması için vücut temizliği ve bakımı gerektiği şekilde, sürekli olarak
yapılmalıdır.
Servis personeli her zaman vücudunu
temiz tutmalidir.
Servis personeli diş ve ağiz
sağliğina dikkat etmeli servisten önce kesinlikle dişlerini firçalamalidir.
Servis personeli saç ve sakal
tiraşi özenli ve düzgün olmalidir.
Terledikten sonra kesinlikle duş
alinmalidir.
Eller ve tirnaklar temiz
olmalidir.
Tirnaklar en çok bir haftayi
geçmeden sik sik kesilmelidir.
Servis sirasinda hafif koltuk alti
stik kullanilabilir.
Konuğun yemeğinin veya
içeceğinin tadini ve kokusunu
etkileyecek ağir kokular kesinlikle sürülmemelidir.
Bayanlar çok hafif makyaj
yapmalidir.
Servis personeli bir tek alyans
ve saat ten başka taki takmamalidir.
Servis personeli servise temiz
kiyafet ile başlamalidir.
Servis personeli üzerindeki
giysileriini her zaman temiz tutmalidir.
Servis personeli misafirlerin
yaninda veya karşilarinda kulak burun ve
saçlarina ellememelidir.
Servis personeli hapşirdiktan sonra
hemen ellerini uygun şekilde yikadiktan sonra servis yapmalidir.
Tuvaletlerden çikişlarda eller
kesinlikle yikanmali ve dezenfekte edilmelidir.
Yemek yerken veya herhangi bir
şey içerken kullandiği malzemenin temizliğine dikkat etmelidir.
Misafirlerin burada bizim
konuğumuz olduğunu hiçbir zaman aklinizdan çikarmayin.
El temasını aza indirmek için
gerektiği yerlerde eldiven kullanılmalı, eğer elde yara, yanık varsa üzeri
bantla kapatılmalı ve mutlaka eldiven kullanılmalı,
El temizliğine dikkat etmeli ve
her aşamada, çiğ yiyecekleri elledikten sonra, hapşırma, öksürme, ağız, saç
elleme gibi davranışlardan sonra elleri hijyenik bir şekilde yıkamalı
Yiyecek üretimi ve servis
alanlarında yemek yeme, sakız çiğneme ve sigara içmekten kaçınmalı
Çalışma tezgahlarının üstüne
oturma gibi uygunsuz davranışlardan kaçınmalı
Mutfak hazırlama ve bulaşık
alanlarındaki lavabo ve musluklarda kesinlikle el, yüz yıkamamalı
Çalışma alanlarının ve
kullanılan araçların işe başlamadan önce temizliği kontrol edilmeli, iş
bitiminde temiz bırakılmalıdır.
Çalışma alanlarında çöp kontrolü
yapılmalı, açıkta çöp bırakılmamalıdır.
Mutfak
ve servis alanlarında belli sıklıkla haşere kontrolü yapılmalı, üremelerini
engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder