13 Eylül 2014 Cumartesi

SERVİS PERSONELİ HİJYEN STANDARTLARI



SERVİS PERSONELİ HİJYEN STANDARTLARI



AMAÇ:                    ÇALIŞAN SERVİS ELEMANLARININ MİSAFIRE TEMİZ VE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE HİZMET ETMESİNİN SAĞLANMASI

KAPSAM:                               SERVİS  ELEMANLARI İLE İLGİLİ BELLİ BAŞLI SERVİS PERSONEL HİJYEN KURALLARI


-İŞLEM DETAYLARI-

                Sağlığın korunması için vücut temizliği ve bakımı gerektiği şekilde, sürekli olarak yapılmalıdır.
                Servis personeli her zaman vücudunu temiz tutmalidir.
                Servis personeli diş ve ağiz sağliğina dikkat etmeli servisten önce kesinlikle dişlerini firçalamalidir.

                Servis personeli saç ve sakal tiraşi özenli ve düzgün olmalidir.

                Terledikten sonra kesinlikle duş alinmalidir.

                Eller ve tirnaklar temiz olmalidir.

                Tirnaklar en çok bir haftayi geçmeden sik sik kesilmelidir.

                Servis sirasinda hafif koltuk alti stik kullanilabilir.

                Konuğun yemeğinin veya içeceğinin  tadini ve kokusunu etkileyecek ağir kokular kesinlikle sürülmemelidir.

                Bayanlar çok hafif makyaj yapmalidir.

                Servis personeli bir tek alyans ve saat ten başka taki takmamalidir.

                Servis personeli servise temiz kiyafet ile başlamalidir.

                Servis personeli üzerindeki giysileriini her zaman temiz tutmalidir.

                Servis personeli misafirlerin yaninda veya karşilarinda  kulak burun ve saçlarina ellememelidir.
               
                Servis personeli hapşirdiktan sonra hemen ellerini uygun şekilde yikadiktan sonra servis yapmalidir.

                Tuvaletlerden çikişlarda eller kesinlikle yikanmali ve dezenfekte edilmelidir.

                Yemek yerken veya herhangi bir şey içerken kullandiği malzemenin temizliğine dikkat etmelidir.     

                Misafirlerin burada bizim konuğumuz olduğunu hiçbir zaman aklinizdan çikarmayin.

                El temasını aza indirmek için gerektiği yerlerde eldiven kullanılmalı, eğer elde yara, yanık varsa üzeri bantla kapatılmalı ve mutlaka eldiven kullanılmalı,

                El temizliğine dikkat etmeli ve her aşamada, çiğ yiyecekleri elledikten sonra, hapşırma, öksürme, ağız, saç elleme gibi davranışlardan sonra elleri hijyenik bir şekilde yıkamalı
               
                Yiyecek üretimi ve servis alanlarında yemek yeme, sakız çiğneme ve sigara içmekten kaçınmalı

                Çalışma tezgahlarının üstüne oturma gibi uygunsuz davranışlardan kaçınmalı

                Mutfak hazırlama ve bulaşık alanlarındaki lavabo ve musluklarda kesinlikle el, yüz yıkamamalı

                Çalışma alanlarının ve kullanılan araçların işe başlamadan önce temizliği kontrol edilmeli, iş bitiminde temiz bırakılmalıdır.

                Çalışma alanlarında çöp kontrolü yapılmalı, açıkta çöp bırakılmamalıdır.

                Mutfak ve servis alanlarında belli sıklıkla haşere kontrolü yapılmalı, üremelerini engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder